SUZANNAH VANDERBUSH


creative projects


* THINGS TO DO *

The High Line (Hudson Yards till Meatpacking District)

34 till 14 Street (10 & 11 Avenue) | thehighline.org

Take a walk on this old raised toe rail, originally used to deliver goods to businesses on the west side of Manhattan. The West Line was laid down in 1980 and partially torn to make room for new houses. For several years it was unused until the Friends of The High Line started in 1999 and started the project to transform the part that remained into a park. Today, it is one of the most visited parks in town. A wonderful elevated oasis with good views, amazing vegetation and a variety of activities going on all the time. Throw yourself in one of the loungers and take in all the passersby. Have a light lunch or have a glass of wine at Terroir at The Porch. Look at all the different art installations or go on one of the many guided tours, meditate in groups or take a tai chi lesson.

Ta dig en promenad på den här gamla upphöjda tågrälsen som ursprungligen användes för att leverera varor till företag på västra sidan av Manhattan. The West Line lades ner 1980 och revs delvis för att göra plats för nya hus. Under flera år var den oanvänd tills gruppen Friends of The High Line startades 1999 och drog igång projektet att förvandla den del som var kvar till en park. Idag är det här en av de mest besökta parkerna i stan. En underbar upphöjd oas med med bra utsikt, fantastisk växtlighet och en mängd olika aktiviteter som pågår hela tiden. Släng dig i en av solstolarna och spana in alla förbipasserande. Ät en lättlunch eller ta ett glas vin på Terroir at The Porch. Titta på alla olika konstinstallationer eller gå på en av de många guidade turerna, meditera i grupp eller ta en tai chi-lektion. Läs om allt som erbjuds på websidan – för The High Line kan bli så mycket mer än en promenad.

Blind Barber (East Village)

339 East 10th Street (mellan Avenue A&B) | blindbarber.com

It's cool status for these good guys. This is where you go if you want to trim your beard, shave or get a haircut and at the same time be offered a drink. The rear door inside the lounge goes straight into a maple hall that they open for the evening. A second Manhattan salon is located in the Barneys Downtown department store if your fellow travelers prefer to shop while waiting for you to get ready. Blind Barber

Det är kultstatus på de här duktiga killarna. Hit går du om du vill trimma skägget, rakas eller bli klippt och samtidigt bli erbjuden en drink. Bakdörren inne i salongen går nämligen direkt in till en lönnkrog som de öppnar framåt kvällen. En andra salong på Manhattan ligger i varuhuset Barneys Downtown om dina medresenärer hellre vill shoppa medan de väntar på att du skall bli klar. Blind Barber

Thursday Night Gallery Hop (Chelsea)

19 – 28th Street mellan 10 & 11 Avenyn

Om du har planer på att kolla in konstgallerierna i Chelseaområdet så rekommenderar jag dig att göra det på en torsdagskväll mellan halv sju och halv nio. Gallerierna har då öppet för allmänheten och visar upp sina senaste alster medan de serverar vin och nötter. Har du tur springer du kanske på konstnären själv och får dig en liten pratstund. Personligen tycker jag alltid att det är skönare att gå när det är fler människor i lokalen, annars kan det bli sådär obekvämt tyst och man känner personalens ögon i nacken. Följ strömmen av folk som går från galleri till galleri. Om du vill planera din kväll eller se en specifik konstnär kan du ta dig en titt på meetup.com eller chelseagallerymap.com och planera din kväll. Ett annat tips är att ladda ner Chelsea Gallery Map-appen. De flesta gallerierna har öppet tisdag – lördag dagtid.

Trapeze School New York (West Village)

353 West Street (Pier 40 @ Houston Street) | trapezeschool.com

Om du vill ha ett annorlunda minne från din resa rekommenderar jag dig att ta en trapetslektion. På taket på Pier 40 med utsikt över Freedom Tower är hela utrustningen uppriggad. Efter en noggrann introduktion för deltagarna, mestadels nybörjare, får du under två timmar göra ett flertal hopp. Instruktörerna ger dig en steg-för-steg-instruktion under själva hoppet som är tydlig och lätt att förstå. Bekväma kläder och strumpor är allt du behöver. Anmälan, val av tid och betalning gör du på websidan. Det är dåligt skyltat så kom i god tid för att hitta trapporna på innergården i vänstra hörnet som tar dig hela vägen upp. Säsongsöppet på piren. Inomhus året runt i Williamsburg.

The Cage - West Fourth Street Courts (Greenwich Village)

6th Avenue (@ West 3rd Street)

Om du är en stjärna på basket hoppar du in och spelar med killarna som hänger i The Cage. Snabbt går det och du får bara en chans, så fumla inte. Den här basketplanen är mycket mindre i storleken än vanligt, så spelet inbjuder till fysisk kontakt och man bryr sig inte om alla regler. Den kända amatörtävlingen Streetball spelas här. Planen har också fostrat några av de stora kända NBA-spelarna i USA. Självklart kan du bara hänga runt och titta på som de flesta andra gör.

Little India/Jackson Heights (Queens)

74th & 73rd Street (mellan Roosevelt & 37 Avenue)

Sätt dig på tunnelbanan och åk trettiominuter ut till Jacksons Hights, som också är känt som Little India. Hoppa av på Roosevelt Ave-Jackson Heights och du är där. Helt fantastiskt. Som ett annat land. Shoppa traditionella indiska tjugotvå karats guldsmycken som har en mörkare guldfärg än vad vi är vana vid. Köp en vacker sariklänning till ditt nästa bollywoodparty. Ät den indiska lunchbuffén på Jackson Diner för runt femton dollar, svälj ner allt med lite masala-te. Efter det går du direkt in och handlar kryddor på det indiska matpalatset Patel Brothers som ligger vägg i vägg. Allt det här ligger på 74:e gatan. På 73:e gatan hittar du Little Pakistan och Little Bangladesh.

Rockaway Beach (The Rockaways)

Beach 98th Street | nycgovparks.org

The Ramones skrev låten om The Rockaways i Queens “Not far to reach we can hitch a ride to Rockaway Beach”. Från nedre delen av Manhattan tar det femtio minuter med A-tåget för att ta sig till stranden. Vissa tider på dagen behöver man byta till S-tåget. Ett bra stopp att gå av på är beach 98th Street. Rockaway är den enda stranden i stan som det är tillåtet att surfa. Här surfas det året om och det drar till sig en mängd av underbara och färgstarka människor. Strandpromenaden är helt nybyggd efter stormen Sandy och mysig att promenera på, såväl sommaren som på vintern. Under sommarhalvåret finns det ett flertal små hak att äta på utmed promenaden, varav Rippers är ett. Gå till Rockaway Beach Surf Club för goda tacos, drinkar och lokala event rockawaybeachsurfclub.com.

Van Brunt Stillhouse (Red Hook)

6 Bay Street (Otsego & Columbia Street) | vanbruntstillhouse.com

Följ doften av whiskey. Entrén är en oansenlig dörr på Bay Street. Tryck på översta knappen för att bli insläppt, gå en halvtrappa upp genom den röda metalldörren. Detta lokala bränneri producerar whiskey från scratch med råvaror inhandlade från bönderna i upstate New York. Gå på den guidade rundturen med provsmakning eller kom och häng i baren för att dricka whiskey och goda drinkar. Öppet torsdag-söndag. Boka tid för den guidade turen.

The Drybar (Tribeca)

180 West Broadway (mellan Leonard & Worth Street) | thedrybar.com

Hit går du den där dagen när du behöver en liten paus och inte orkar tvätta håret. För 45 dollar tvättar och fönar de ditt hår. Välj en av tiotalet olika stilar, The Manhattan – rakt, eller Southern Comfort – stora lockar. För 10 dollar kan du lägga till en hårbottensmassage. Drybar har salonger över hela stan. Endast tvätt och fön, de klipper inte. Om du inte orkar gå ut kommer de till dig, men då får du betala lite extra.

Smalls Jazz Club (Greenwich Village)

183 W. 10th Street (mellan W. 4th Street & 7 Ave) | smallslive.com

Jazzklubb och bar med plats för femtio personer. På fredagar och lördagar har de jamsession mellan fyra och sju då talangfulla musiker pratar ihop sig lite snabbt och spelar tillsammans. Generösa ägare som hävdar att “angels, wizards and holy people” kommer in gratis. Hör du inte till de grupperna men ändå inte har råd med entreavgiften ryktas det att det går att prata sig in om man visar på ett genuint intresse för jazz, eller har ett instrument med sig och vill ställa sig på scenen. Smalls är öppet till fyra på morgonen, så om du blir sugen på jazz efter middagen är det bara att kolla in schemat och se vem som spelar.

The Staten Island Ferry (FiDi)

Whitehall Terminal (@ 4 Whitehall Steet) | siferry.com

Tusentals personer åker dagligen med Staten Islandfärjan som har transporterat folk till och från Manhattan sedan 1905. Gratisfärjan ett bra sätt att se Manhattan, Frihetsgudinnan och Brooklyn Bridge på håll. Ta tunnelbanans linje ett till sista stoppet, South Ferry, sitt i en av de fem första vagnarna annars kommer du inte ut på perrongen. Väl inne på båten tar du dig till det lilla bakre däcket där du har bästa utsikten. Halvvägs ut dyker Frihetsgudinnan upp. Riktigt mysigt är att åka tidigt på en helgdag och se solen gå upp över Manhattan. Resan tar 25 minuter och du måste gå av på Staten Island. Ta inte nästa färja tillbaka, köpa en kopp blaskigt amerikanskt kaffe, sätt dig på en bänk och titta på utsikten. Undvik att åka under rusningstrafik då färjan är packad med folk.