SUZANNAH VANDERBUSH

creative projects

THINGS TO SEE

Flower District

28th Street mellan 6 & 7th Avenue (Chelsea)

Första dagen när du är jetlaggad och klarvaken tidigt är det här en utmärkt gata att besöka. Redan klockan tre på morgonen rullar lastbilarna in för att lasta av blommor, butikerna öppnar sedan klockan fem för floristerna och när de är klara vid åttatiden kan vanliga människor som du och jag komma för att handla och titta. Köp dig en kopp kaffe på kafé ALT som ligger i mitten av kvarteret. Promenera gatan fram och njut av de ljuvliga dofterna, blommorna och alla de gröna växterna som gör gatan till en djungel. Glöm inte att gå in i butikerna, där du hittar blommor och grönt i mängder. Två av mina favoritbutiker är Dutch Flower Line och G.Page. Om du vill handla fungerar det bäst med kontanter. Allt stängs ner runt lunch och det är inte öppet på söndagar. instagram.com/explore/tags/flowerdistrictnyc

Museum of the City of New York

1220 5th Avenue (East Harlem) | mcny.org

Högt upp på Femte avenyn, i början på sträckan som är känd som Museum Mile, ligger en vacker 1700-talsbyggnad som är känd för sin spektakulära trappuppgång, men framför allt för museet som är tillägnat allt om staden New York. På första våningen finns den permanenta utställningen New York at Its Core. Utställningen tar dig igenom stadens 400-åriga historia, men den erbjuder också en titt på framtiden i rummet som kallas The Future City Lab, där du kan skapa din version av stadens framtid på storbildsskärmar. Det finns också roliga fakta om de olika stadsdelarna och kopplingar till kända New Yorkers, som exempelvis Jay-Z och Donna Karan. Resten av museet har intressanta utställningar som på olika sätt är förknippade med kulturella händelser, konst, personer och företeelser i New York. instagram.com/museumofcityny

John Varvatos CBGB (Bowery)

315 Bowery (mellan E 1&2 Street) | johnvarvatos.com

Den megakända musikklubben CBGB var ett forum för amerikansk punk och newwave-musik. Klubben öppnades 1973 och stängdes oktober 2006 med en avskedskonsert av Patti Smith. Listan av band som spelat här är lång. Blondie, Talking Heads, Youth of Today, Green Day och Guns N’ Roses är några. Amerikansk musikhistoria har i allra högsta grad skrivits här. Numera har modedesignern Varvatos sin butik här. Men mycket av lokalen är bevarad och personalen är medveten om att de flesta bara kommer in för att känna doften av en svunnen musikera.

Stone Street Historic District (Fidi)

Stone Street | Stone Street

Den här gatan från tidigt 1600-talet är en av de äldsta i New York City. Kanske inte så märkvärdigt när man kommer från Sverige, men roligt och otippat att den dyker upp här mellan alla skyskraporna i Wall Street-området. Gatan delas i mitten av skyskrapan på 85 Broad Street. Gatans västra sida är rätt ointressant, du vill ta dig till den historiska delen mellan Coenties Alley och William Street. Om du kommer på vintern är det här en lugn och fin liten historisk kullerstensgata med vackra hus som alla inhyser någon form av restaurang, pub eller pizzeria. Under den varmare delen av året förvandlas gatan till en enda stor utomhus servering fylld med glada och ibland högljudda gäster. Inga kulinariska höjdpunkter på menyerna, men ett bra stopp om man är hungrig eller bara vill ta sig en öl.

Columbus Park (Chinatown)

67 Mulberry, Bayard, Baxter, Worth Street | nycgovparks.org

Den här lilla parken var en av New Yorks första. Belägen i det då mytomspunna området Five Points och porträtterat i filmen Gangs of New York. Numera ligger den i hjärtat av Chinatown och är lokalbefolkningens samlingsplats. Som att förflyttas raka vägen till Kina. Här spelas mahjong, praktiseras tai chi och lokala förmågor framför traditionell kinesisk musik. Har du tur kommer du mitt i en buddistisk ceremoni. Här finns även lekplats och basketplan. Bäst är det på helgen, men en varm kväll kan vara helt magisk här.

Oculus (Financial District)

21 Day Street (@World Trade Center site) | panynj.gov

Stort, vitt och vackert. Oculus tåg-och tunnelbanestation vars design av Santiago Calatrava är inspirerad av fågel Fenix som reser sig ur askan är värd ett besök. Oerhört vacker utifrån men stanna inte där - gå in och ta del av den monumentala känslan som byggnaden ger inifrån. Väl inne kan du ta dig till alla byggnaderna runt World Trade Center. Här kan du spendera en hel dag inomhus eftersom myriaden av gångar erbjuder shopping på flera plan. När du är hungrig leta dig fram till 4 World Trade Center och våning tre där du hittar Eataly Downtown som har flera bra restauranger. Official Oculus - World Trade Center Construction Time-Lapse (Youtube)

Graffiti Hall Of Fame (East Harlem)

Jackie Robinson Educational Complex (Corner 106 Street & Park Avenue)

GHOF grundades 1980 av graffitikonstnären Ray “Sting Ray” Rodriguez. Platsen är en hyllning till den traditionella graffitin som har sitt ursprung i den första vågen av taggningar som gjordes i tunnelbanevagnarna under sjuttiotalet. Eftersom de flesta målningarna här är belägna inne på en skolgård så är det inte alltid säkert att du kan gå in och titta på nära håll. Men man ser bra utifrån och det finns en del att se på utanför själva skolan. Här bjuds årligen graffitikonstnärer in för att göra en ny taggning, så det finns oftast något nytt att titta på. Trevligt område som numera är känt som El Barrio bara två kvarter från norra Central Park.

Mmuseumm 1&2 (Civic Center)

4 Cortlandt Alley (mellan Franklin & White Street) | mmuseumm.com

Underbart, underligt och fantastiskt men något så självklart i New York City. Två pyttesmå museer på en liten bakgata i gränslandet mellan Tribeca och Chinatown. Det första ligger i en gammal varuhiss det andra några dörrar ner. Det finns mycket att se i den här gamla hissen, mer än man tror, plus ett gratisnummer att ringa för en detaljbeskrivning av alla objekten. Om du av någon anledning skulle befinna dig i denna mörka gränd när det är stängt kan du trots allt se den upplysta utställningen genom ett par små fönster. Det hela går runt med hjälp av donationer så jag föreslår att du skänker fem till tio dollar vid ditt besök.

International Center Of Photography (Lower East Side)

250 Bowery (mellan E. Houston & Prince Street) | icp.org

ICP på Manhattan består av en skola i Midtown och ett museum Downtown. Museet visar olika video-och fotoutställningar från megakända till mindre kända fotografer och konstnärer. Lokalen är inte jättestor så här spenderar du max en timme eller två. Kolla på webbsidan vad som visas när du är i stan. Ett tips är att gå en torsdagkväll efter klockan sex då du själv kan bestämma vad du vill betala i entréavgift, jag brukar lägga fem dollar. Är du mycket bildintresserad kan jag också rekommendera ett besöka på skolans fantastiska bibliotek i Midtown som är öppet för allmänheten. Kaféet Maman serverar god mat i entrén mamannyc.com / instagram.com/icp

Bowery mural (Bowery)

E Houston Street (@ Bowery Street) | goldmanproperties.com

Det fins många graffitimurals i stan, det vill säga väggmålningar, men det här är en av de mest omtalade och lättillgängliga om du bor på Manhattan. New Yorks kända gatukonstnär Keith Haring taggade den här väggen redan i slutet av 70-talet. Då var det obskyra området ett tillhåll för konstnärer, oliktänkande, och annat löst folk. Numera är det ett helt ofarligt område och ägaren till väggen, Goldman Properties, promotar här konstnärer från hela världen i olika omgångar. 2008 påbörjade de med hjälp av galleriet The Hole projektet som är en hyllning till Harings omtalade Bowery Mural från 1982. Ny väggmålning från en ny konstnär kommer upp en till två gånger om året. Om du vill se en av Harings graffitimurals bör du ta dig till utomhuspoolen på Carmine Street i West Village. instagram.com/theholenyc

One World Observatory (Financial District)

285 Fulton Street (West Street) | oneworldobservatory.com

De snabbaste hissarna i världen tar dig upp till 102:a våningen i landets högsta byggnad på 60 sekunder. Välplanerat och med en känsla av en bättre attraktion på Disney World är det här en rolig aktivitet för alla. Väl uppe har du 360 graders utsikt över Manhattan med omnejd, till exempel över 9/11 Memorial, Frihetsgudinnan och Empire State Building. Om du vill ha extra information om vad du ser finns det en informativ iPad att hyra. En restaurang och en kafeteria ger dig möjligheten att njuta av utsikten medan du äter.

The Noguchi Museum (Astoria, Queens)

9-01 33rd Road (Vernon Boulevard) | noguchi.org

Som att landa på en annan planet. Vackert, tyst, lugnt och svalt. Här på Isamu Noguchis museum i två plan med en liten utomhuspark kan du njuta av hans konstverk och större skulpturer. Isamu som betyder mod på japanska var en japansk-amerikansk konstnär, skulptör och landskapsarkitekt. För de flesta är han mest känd för sina lampor i rispapper och sitt soffbord gjort av två identiska former av trä med en tung glasskiva som topp. Om du har ork för mer ligger Socrates Sculpture Park tvärs över gatan.

Lincoln Center (Upper West Side)

Columbus Ave. (mellan 63 & 64 Street) | lincolncenter.org

Världsberömda The Metropolitan Opera, New York City Ballet och New York Philharmonic huserar här. De mest kända och talangfulla står på scenen. Om du inte köpt biljetter på förhand kan du alltid prova biljettluckan för att se vad som finns. Är du här runt jul är NYC Ballets George Balanchines The Nutcracker (Nötknäpparen) ett måste. Men här finns mycket annat – jazz, film, konst. Kolla in programmet på nätet, så ser du vad som är på gång när du är i stan. Lincoln Center utbildar också nästa generations artister på The School of American Ballet och Juilliard.

Apple Store Grand Central (Midtown)

Grand Central Terminal (@42 Street) | apple.com/retail/grandcentral

Detta är vad jag kallar en två-i-en-aktivitet. Kolla in allt nytt i Applebutiken samtidigt som du tar dig en titt på klassiska Grand Central Terminal. Butiken är belägen en trappa upp med Appleloggan hängandes i taket som en glittrande symbol för att visa dig vägen. Det är en helt annan känsla att besöka den här butiken än de andra som har en mer futuristisk stil. Men samma saker säljs här, och en stor Genuis Bar finns till ditt förfogande om du behöver hjälp. När du ändå är här - slink in och ät på Oyster Bar & Restaurant www.oysterbarny.com